Vitalitate: capacitatea de a oferi continuitate vieții, prezentă în toate ființele umane, forța și energia pozitive care dau direcție și sens vieții unei persoane.
Cum poate vitalitatea să fie pierdută și re-creată în configurații simptomatice specifice? În cadrul workshopului, această întrebare va fi discutată prin abordarea a două tulburări de personalitate: cea dependentă și cea evitantă. Vor fi explicate experiențele și învățarea specifice de pe parcursul creșterii care împiedică capacitatea persoanei de a-și dezvolta și proteja vitalitatea.
Cercetările clinice arată că dimensiunile interpersonale importante care sprijină dezvoltarea armonioasă a ființelor umane sunt dragostea, libertatea și ocrotirea. Conceptul de atașament sigur pare deosebit de semnificativ în explicarea suișurilor și coborâșurilor vitalității și ale capacității unei persoane de a face față evenimentelor stresante, traumatice sau dificile de pe parcursul vieții.
În cadrul workshopului, voi prezenta caracteristicile și etiologia tulburărilor de personalitate dependentă și evitantă, precum și direcții de tratament fundamentale.
Cadrul teoretic de referință de la baza workshopului îl constituie abordarea narativă a teoriei scenariului, analiza tranzacțională social-cognitivă și cercetările lui Lorna Benjamin asupra tulburărilor de personalitate.
În cadrul workshopului, participanții vor primi supervizare pentru cazurile lor clinice, cu o atenție specială acordată formulării cazului, precum și legăturii dintre simptomele / problemele pacienților și problemele de atașament.
Participanții vor fi implicați în învățarea participativă și se va acorda un spațiu generos pentru întrebări, comentarii și feedback.
Rezultatele învățării:
– Participanții vor cunoaște caracteristicile tulburărilor de personalitate dependentă și evitantă.
– Participanții vor ști cum să exploreze procesele interpersonale care se află la baza TPD și TPE și imaginea de sine a acestora.
– Participanții vor putea construi ipoteze privitoare la formularea cazului și la planul de tratament.
Nivelul participanților:
CTA în formare, CTA, PTSTA, TSTA (în domeniul psihoterapiei)