În acest workshop, Maria va prezenta pe scurt cum a fost influențată psihoterapia, respectiv analiza tranzacțională, de cele patru mari curente de gandire din Europa: Iluminism, Romantism, Modernism și Postmodernism. Această prezentare are la bază lucrarea lui Keith Tudor, “Psychotherapy, A Critical Examination” (2018).
Maria consideră că scenariul de viață este influențat și de contextul filozofic personal, familial sau al grupului și își propune ca împreună cu participantii să afle la ce nivel și în ce mod. Ipoteza ei este că există influențe din toate cele patru sisteme la fiecare persoană și că aceste perspective filozofice „colorează” și nuanțează relațiile interpersonale, putând genera dileme intrapsihice existențiale la care omul este chemat să găsească soluții.
Maria își propune să sensibilizeze participanții la posibilitatea de a-și analiza istoria de viață a familiei prin alcătuirea arborelui geneaologic în paralel cu evenimentele importante de viață prin care a trecut familia, fie că este vorba de evenimente sociale cu impact major sau de evenimente importante pentru familie. Din această perspectivă, se va contura ideea că rădăcinile, inclusiv cele la nivel familal, reprezintă un rezervor de vitalitate.
În acest cadru, participanții vor putea compara deciziile scenariale cu cele patru mari sisteme de gândire vestice (Iluminism, Romantism, Modernism și Postmodernism) și vor reflecta la cum aceste decizii ar fi diferite în funcție de o influență filozofică sau alta. În grupuri mici, vor căuta împreună cu Maria răspunsuri la diverse întrebări: Cum relaționăm personal sau profesional cu persoane care au baze filozofice diferite? Ce concepte AT servesc mai bine o filozofie sau alta?
Workshopul se adresează celor interesati de multiple perspective de înțelegere și abordare a propriului scenariu de viață, respectiv celor care caută soluții vitalizante la problemele cu care se confruntă.