De la dependență la autonomie. Unde este energia?

Daniela Simache (CTA-P)

Conferință: Sâmbătă, 26 octombrie, 14.00 - 15.45

Ce se întâmplă când cineva este dependent de ceva? Adică atunci când energia și libertatea sunt condiționate artificial de consumul anumitor substanțe, de realizarea doar a anumitor activități sau de conexiunea permanentă doar cu anumite persoane?

Workshopul își propune să prezinte modul în care energia vitală a individului poate să se subordoneze (într-un mod distructiv, în cazul adicțiilor) unui scenariu personal care ajunge la traumă sub impactul scenariului transgenerațional și/sau a scenariului cultural. De asemenea, atelierul își propune să susțină participanții pentru a identifica modul în care energia vitală poate depăși barierele scenariului și poate conduce la Autonomie.

Punctul de pornire va fi o prezentare interactivă a conceptului de script cultural (J. White, T. White, 1975) și a coexiunilor sale cu procesul adictiv (James, 1984; G. Noriega, 2002, 2004). Ea va fi completată de studii de caz și de activități în grupuri mici (dezbateri și rezolvare de probleme). Metodele folosite vor fi analiza scenariului, analiza tranzacțiilor și diagnoza stărilor eului (cu accent pe diagnoza istorică).

Workshopul se adresează în special terapeuților, precum și tuturor celor interesați de victoria Physis asupra scenariului și de conectarea la propria energie vitală.