Ioana se gândește la vitalitate ca la o manifestare dinamică a forței de viață – Physis. Ar putea să o descrie ca pe o experiență subiectivă, trăită în corp, pe care o recunoaștem în noi și ceilalți prin dinamica exprimărilor și a mișcărilor. Se gândește, de asemenea, la senzația de a fi „plin de viață” pe care o simțim atunci când putem să fim noi înșine, când descoperim că avem libertatea de a alege cum să gândim, simțim sau să ne comportăm, când suntem prezenți în viața de aici și acum.
Găsim în literatura AT unele discuții despre folosirea conștientizării experienței corporale a terapeutului pentru a aduce vitalitate în relația terapeutică (Oates, 2007) sau despre necesitatea ca uneori să oferim clientului o „bază de vitalitate”, printr-o relație provocatoare, impredictibilă și vie (Cornell, 2001). O abordare diferită a vitalității – în relație cu schimbarea terapeutică – este cea a lui Mellor (2017), care arată rolul „conștientizării dimensiunii fizice a experienței noastre de a ne deschide direct spre energia de viață” (p.8) și de a ne facilita contactul autentic cu sine.
Având aceste idei în minte, Ioana vă invită la un atelier dinamic, pentru a împărtăși câteva experiențe de facilitare a trăirii vitalității, ca bază a schimbării. Vă propune o secvență de momente, inspirată din tehnici de mindfulness (Kabat-Zinn, 2013), grounding (Mellor, 2017) și dans conștient: ”pauză” – “prezență” – ”exprimare/mișcare ”. Acestea sunt experiențe de observare, conștientizare corporală, contact cu sine și de exprimare.
Atelierul se adresează tuturor celor interesați de propunere, indiferent de nivelul de cunoștințe sau experiență în AT.