Pierderea și regăsirea vitalității în depresie: o abordare AT relațională

Cristina Petrescu (PTSTA-P)

Conferință: Duminică, 27 octombrie, 11.30 - 13.15

Depresia este o afecțiune larg răspândită, cu forme de manifestare multiple. Marea parte a simptomelor întâlnite la clientul/pacientul depresiv au ca element comun pierderea vitalității (lipsa de speranță, tristețea, pierderea capacității de a lua decizii, de a se bucura, de a munci sau de a-si reface forțele prin alimentație sau somn). Regăsirea vitalității necesită o abordare terapeutică a cauzelor și sprijinirea clientului/pacientului în a da o nouă semnificație experiențelor din trecut.

Tematica cuprinde: rolul pierderii în depresie, reactivarea traumelor timpurii și reciclarea lor („banda de cauciuc”), rolul impasului în pierderea vitalității, al muncii de doliu și al relației terapeutice în regăsirea vitalității la pacientul depresiv.

Metodele de lucru folosite vor fi expunerea, exemplele, conversația, exercițiile în grup și individuale, studiul de caz.

Workshopul se adresează psihologilor clinicieni și psihoterapeuților la toate nivelele de experiență. Sunt invitați să participe și psihologii din mediul organizațional.