Abuzul psihologic: un paradox al vitalității psihice

Cezara Dașu (PTSTA-P)

Cristian Stoica (Psihoterapeut)

Conferință: Sâmbătă, 26 octombrie, 14.00 - 15.45

Cezara vă propune o explorare a uneia dintre constelațiile cele mai provocatoare pe care le întâlnește psihoterapeutul: paradoxul victimei care are nevoie de călăul ei și dramatismul unui tablou în care hipomania se împletește cu masochismul pentru că victima depinde de abuzator pentru a-și susține viața psihică. Din păcate, probabil că fiecare terapeut s-a întâlnit măcar o dată cu această configurație a persoanei care revine din nou și din nou în relații abuzive, cu o dinamică psihică al cărei principal rol este de a menține stabilitatea psihică, sacrificând coerența internă prin mecanisme de apărare care ajută persoana să evite abandonul, dar creând condițiile pentru scenarii de viață hamartice. Când conflictul cheie este iubirea și ura față de abuzator, inconștientul este populat cu amintiri atât de traumatice încât sunt imposibil de tolerat conștient.

Teoriile organizării sentimentului de sine facilitează înțelegerea funcționării persoanei cu pattern dependent predispusă la colapsul sentimentului de sine provocat de singurătate deoarece identificarea sa se concentrează asupra persoanei de care depinde și nu dispune de abilități de autoreglare. Participanții vor descoperi cum în copilărie haosul și imprevizibilul au împiedicat organizarea unui sentiment de sine și cât de vitală este existența evenimentelor interpersonale pozitive consistente pentru apariția unui sentiment integrat de sine, baza unui Adult puternic.

Modelele din AT (o parte, desigur, pentru că procesele reflexive ale participanților vor aduce la
suprafață multe alte conexiuni valoroase) relevante în contextul workshopului sunt cele care fac
legătura cu școala relației de obiect (aprofundate de Peg Blackstone, deținătoarea premiului Eric
Berne din 1997), printre care: modelul structural de ordinul II, coralul OK, teoria scenariului de
viață și protocolul, planul de tratament al lui Berne cu accent pe deconfuzia stării eului de Copil,
teoria redeciziei, modelul de relatii al lui J.Barr. Descrierea nu se dorește a fi exhaustivă pentru a
lăsa loc de surprize, așa încât Copilul Liber să se simtă binevenit din plin.

Participanții vor fi invitați în timpul discuțiilor să își împărtășească experiențele și felul cum văd posibilă menținerea și instalarea unei speranțe realiste (și care ar fi aceasta) pentru o viață mai puțin supusă compulsiei la repetiție. Cezara va prezenta direcțiile terapeutice pe care le oferă literatura și diferite studii de caz din experiența sa.

Workshopul se adresează tuturor persoanelor interesate de această tematică. Se vor utiliza exercițiile de rol pentru a experiementa și elabora utilizarea transferului în condițiile în care rezistențele acestor persoane sunt uneori dintre cele mai solide.