Acest workshop își propune să descrie dezvoltarea comportamentelor adictive dintr-o perspectivă psihodinamică, pornind de la teoria relațiilor de obiect a lui Ronald Fairbairn (1952) și să extragă o serie de principii călăuzitoare în interacțiunea terapeutică, cu ajutorul unor exemple din practica clinică a autorului și o vignettă video. Eric Berne (1961) apelează la modelul intrapsihic al lui Fairbairn în elaborarea teoriilor stărilor eu-lui, așa că workshop-ul poate fi și o cale de înțelegere a acestora pornind de la sursă.
Fără a avea pretenția de a descrie în totalitate comportamentele adictive, această teorie ar putea reprezenta o bază de înțelegere și relaționare clinică în special cu acei pacienți cu dependențe care au un istoric de traumă timpurie și care, conform unor studii (Banducci et al, 2014), sunt mai predispuși la recăderi în timpul tratamentului, au rezultate mai proaste și continuă să consume după tratament în procente mai mari decât pacienții fără un astfel de istoric.
Workshopul va combina prezentări teoretice cu studii de caz ale autorului și discuții în grupuri mici. Participanții nu au nevoie de experiență profesională anterioară, însă workshopul va fi mai ales util celor cu un interes personal sau profesional în a înțelege/lucra cu persoane care consumă sau abuzează de substanțe. Workshopul își propune să prezinte motivația din spatele căutării substanțelor (obiectelor) adictive ca pe un mecanism vital, în contrast cu înțelegerea obișnuită de auto-distrugere asociată cel mai adesea consumului de substanțe sau comportamente adictive.