Erorile în psihoterapie – duc la pierderea vitalității, la „moartea” relației sau uneori pot fi o oportunitate pentru a aduce sau a regăsi vitalitatea în munca terapeutică?
Ca psihoterapeuți, ne dorim să fim prezenți pentru clienții noștri în cel mai bun mod posibil. Ne-am creat o profesie din a fi acolo pentru ceilalți și a facilita creșterea și dezvoltarea atât a celor care vin în contact cu noi, cât și implicit a noastră. Ne dorim să ne facem munca cât mai bine cu putință și poate de aceea simțim în interiorul nostru atât de multă rușine când „o dăm în bară” cu câte un client sau/și relația terapeutică se termină brusc și neplăcut… când tot ceea ce am făcut sau am spus a fost de fapt cu cele mai bune intenții…
Și când simțim rușine, cât de greu ne este să vorbim în supervizare sau intervizare despre asta, sau inclusiv să admitem în interiorul nostru că am facut o eroare, că nu am fost conștienți pe deplin de procesul nostru sau al clientului…
În fapt, erorile înseamnă atât de mult legat de înțelegerea procesului terapeutic, limita noastră ca terapeuți în acel moment și direcția noastră de dezvoltare, încât conștientizarea semnificației acestora reprezintă de fapt o oportunitate extraordinară pentru creștere!
Conceptele de inconștient și procese inconștiente, transfer/contratransfer, ruptură și reparare sau greșeli terapeutice nu sunt specifice analizei tranzacționale, ci domeniului psihoterapiei în general. Modurile în care Cornell și Landaiche (2006) vorbesc despre impas și intimitate, Landaiche (2014) despre eșec și rușine, Mazzetti (2012) despre tipurile de erori terapeutice și Stuthridge (2015) despre jocurile psihologice, punerea în act și contratransferul în relația terapeutică, pot reprezenta diferite dimensiuni pentru a înțelege procesul terapeutic și felul în care ne uităm la munca noastră ca terapeuți.
Intenția Karinei pentru acest workshop este de a facilita un spatiu pentru a discuta erorile care pot apărea în munca terapeutică, semnificația lor pentru terapeuți și procesul terapeutic și în ce fel conduc fie spre pierderea vitalității sau terminarea relației terapeutice, ori devin oportunități pentru conștientizare, schimbare, vitalitate și dezvoltare. Workshopul se adresează în principal psihoterapeuților, dar pot participa și persoane din alte domenii, Karina considerând că intențiile bune, relațiile, procesul inconștient și greșelile sunt universale.