În ciuda titlului, nu este un workshop despre dependența de nicotină, ci despre una din cele mai frecvente și tentante situații care apar în activitatea unui terapeut: suprapsihologizarea. Capcană? Etapă de evoluție? Greu de spus, dar ca să fim optimiști Ioana preferă a doua variantă. În relația terapeutului cu disciplina pe care o practică e vorba de mult mai mult decât de a folosi niște noțiuni teoretice, este vorba de o activitate de integrare, conceptualizare, personalizare, traducere a acestora. Și nu în ultimul rând de o activitate de internalizare, digerare și reexternalizare a lor. Asta înseamnă mult. Mult mai mult decat șabloane, decât modele. Asta înseamnă o relație a terapeutului cu disciplina pe care o practică.
Parcursul devenirii unui terapeut împletește momente de evoluție și involuție și poate fi structurat în mai multe etape pe care Ioana intenționează să le abordeze în cadrul acestui workshop. Suprapsihologizarea este una dintre ele. Metodă de a trece timpul? Desconsiderare? Fuga din aici și acum? Refugiere într-o zonă de confort? Probabil puțin din fiecare și multe, multe alte aspecte pe care Ioana îi invită pe participanți să le descopere împreună.
Ceea ce urmărește acest workshop este ca la sfârșitul lui participanții să aibă mai multe întrebări decât la început. Pentru asta vor încerca alături de Ioana să își dea voie să gândească liber asupra subiectului și să identifice fiecare etapă în care se află din punctul de vedere al dezvoltării lor.
Încercând să nu reducă totul la modele și teorie, grupul se va folosi totuși de concepte bazice ale analizei tranzacționale (stări ale eului, jocuri psihologice, desconsiderări, injoncțiuni, Ok Coral). Acestea îi vor ajuta pe participanți în structurarea cadrului de lucru. Suprapsihologizarea este un concept strâns legat atât de relația terapeutică, cât și de definirea ideii de terapeut. Workshop-ul se va baza pe lucrări semnate de Eric Berne, Margaret Mahler, Elana Leigh, Heather Fowlie, Richard Erskine.
Modalitatea de lucru va fi brainstormingul.
Workshopul se adresează terapeuților aflați în orice stadiu al pregătirii. Unul din obiectivele sale va fi înțelegerea legăturii dintre suprapsihologizare și vitalitate. Funcționează suprapsihologizarea ca o frână sau ca un catalizator al vitalității? Ioana lansează invitația de a răspunde împreună la această întrebare.